De ani de zile se vorbea despre cum Constanta se poate intoarce din nou cu fata catre mare. Despre cum poate fi valorificat potentialul acestei zone, pentru o vedere spectaculoasa asupra marii, plajei sau portului.
Ei bine, echipa noastra a trecut de la vorbe la fapte. Strategia noastra pentru a valorifica potentialul promenadei a fost una simpla: am folosit o abordare concentrata in jurul pietonului.
Ghid Regenerare Port Turistic Zona Peninsula Constanta
O abordare concentrata in jurul pietonului.

Inainte de implementarea procesului de regenerare urbana, echipa noastra a vizitat zonele Plaja Modern si Portul Turistic si a descoperit ca locatiile erau neamenajate si destructurate, fara zone de odihna, zone acoperite sau chiar mobilier urban.


Situatia curenta a fost analizata temeinic, iar raspunsul nostru a fost ca zona ar avea mult de castigat de pe urma generarii unor noi cai de acces, alaturi de spatii de odihna, spatii de joaca pentru copii, alei diverse, cafenele, puncte de informare, harti interactive, spatii de inchiriat biciclete, trotinete, scutere etc. Castigul atat social, cat si economic ar fi unul evident pentru comunitate, avand in vedere potentialul zonei. Mai mult, un alt efect ar fi, in ultima instanta, cresterea calitatii vietii pentru locuitorii orasului. Pastrand natura spatiului de platforma verde, precum si identitatea locului, se propune reactivarea si valorificarea spatiului verde existent prin crearea de legaturi continue si functiuni la nivelul spatiului public. Valorificarea platformei verzi actuale se poate face doar prin prezenta si din utilizarea acestuia de catre oameni.
Toate aceste informatii (situatia curenta vs. solutii propuse) au fost prezentate autoritatilor locale. In cadrul respectivului raport, printre altele, am recomandat ca scarile care coboara spre Plaja Modern si Portul Tomis (cat si arterele rutiere) sa fie refacute. Acest lucru ar duce la dezvoltarea socio-economica a zonei, deoarece un spatiu intrebuintat de oameni capata valoare intrinseca.
Autoritatile locale au fost de acord cu recomandarile noastre si au trecut la implementare. In momentul de fata, scarile care coboara spre plaja au fost refacute, iar faleza verde a fost igienizata si curatata de balarii.
Acest proiect a fost un parteneriat cu Banca Mondiala, iar practic, ceea ce am facut noi a fost sa dezvoltam un punct de plecare si o sursa de inspiratie pentru autoritatile locale. Acestea vor putea sa construiasca de aici o strategie pe termen lung de regenerare si transformare a spatiului urban.

Aceste sunt o parte dintre articolele despre colaborarea noastra cu Banca Mondiala.


